~welcome to my blog~


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, October 15, 2010

BilA NaK BELANJA?

hahaha..ehem, belum pape ag da nk gelak kn..pe daaa..

sebenrnye sy teringin nk tulis entri n bile teringtkn 'kejadian' yg menimpa sahabatku maya (bukan nama sebenar), lebih kurg 2 mggu yg lalu..
___________________________________________


adela sorg mamat n ajak maya kuar kuar..walaupon bkn first meet, tp ni first time la dyeorg kuar berdua..
ceritanye bermula cmni, mula2 smpai mamat n ajak la mkn KFC..dye mmg da lme jnji nk blanja maya mkn KFC klu dyeorg kuar sme2, so ari tu mamat tu la yg belanja..
tp sebenarnye sblm tu, mamat tu mmg ade berhutang topup ngn maya n..so, kire mcm bayar hutang la tu..so, kesimpulannya tu bkn belanja la kn?? i think so..

pas dyeorg da mkn, cdgnye nk g tgok wyg, tp tiket lak lmbt sgt..so, x jadik la..
tibe2 maya nmpk satu tempat yg agak bes jgk la tuk dilawati..so, dye pon cdgknla pada mamat n tuk masuk kt tmpt tu..

nk dijadikkan cerita, tibe2 je mamat tu cakap cmni:

"awak belanja ye?"

maya ni ape lagi, panas la dgr mamat tu ckp cmtu..bkn pe, sblm n dye mmg penah la terfikir nak wat x tau je kat mamat n disebabkan kes duit (topup)..xsangka la plak mamat n leh mintk dye belanja time first date dyeorg (not as a couple, but just as a friend)..

maya pon balas la cmni:

"eh, nape plak sy kene blanja awk? byr sendri2 la"

so, mknenye maya xde lak ckp nk blanja dye..
then time nk kene bayar kt kaunter, maya pon hulur la RM11 (bayaran tuk seorang: RM10.80) kpd mamat n..wlaupun mamat n ade wat pndgn mate yg membawa seribu mkna, maya ni wat x tau jela..malas la nk layan..

ingtkn pe la, rupenye pas dpt tiket, mamat tu pon ckp cmni:

"tadi cakap nk belanja.."

"what the H**L??" pe hal lak ak nak belanja ko??
skrg n ak ke ko yg da kerje?
skrg n ak ke ko yg ajak kuar?
sekarang n ak ke ko yg bergelar LELAKI???

tp semua carutan tu just happen dlm hati maya ni jela..
ak yg mendengar crita drpd maya ni pon geram..

"sengal giler mamat tu!" (walaupon bkn monolog dlm hati tapi mamat tu ttp x leh dgr sbb dye xde kt tmpt kejadian..huhu)

sambung balik cerita td..pas mamat tu ckp cmtu, maya n wat x tau jela. maya cakap:

"eh, mne de sy ckp nk belanja awk"

then, mamat tu pon senyap jela..tau pon nk senyap..adeyhh..

next, pas dyeorg da kuar drpd tmpt tu, maya ni pon ajak la mamat n prg supermarket yg ade kt situ..(member dye pesan belikan something)..

time tgh beli tu, maya ni tnye la mamat tu:

"awak xde nk beli pape ke?"

dye tnye cmtu sbb mamat tu xde amik pape brg pon tuk dibeli..

and then..tau x pe mamat tu jawab??

"awak belanja la.."

WTF!! pe hal lak maya kene blanja mamat tu plak..biol la mamat tu..

ak tnye la maya, kot2 dye blanja jgk mamat tu, rupenye maya still kuat ag tuk menolak 'niat baik' mamat tu tuk dibelanja..fuhhh, lega ak mendengarnye..

so, pas da beli brg, dyeorg pon balik la..pas msg2 menaiki pengangkutan awam msg2, tamat la cerita dyerog tuk ari tu..

disebabkan perangai mamat tu yg pelik+aneh+sengal cmtu, maya ni pon terfikir la nk menyepikn diri cmtu je drpd mamat n..tp dlm mase yg sme, mamat n beria-ia lg nk kwn ngn maya n..so, sbb maya ade ati yg baek ag mudah kesian, satu ari tu dye balas la jgk msj mamat ni..

mamat n tnye:

"nape lme je mnyepi? ingtkn merajuk ngn sy.."

maya pon jawab:

"bz ckit la..asyik terlupe nk msj awk"

padahal klu ikutkn ati nk je maya ni jwb yg dye mmg klu leh xnk ade kwn mcm mamat n ag..huhu..x mgkin la dye jawab cmtu..mne smpai ati..

jeng3, tibelah giliran mamat n pulak yg balas msj kn..cube korg teke pe yg mamat n cakap..

"rindu la kt sayang. bile awak nak belanja abang?"

sayang: perkataan yg maya benci, tp mamat n cbuk nk gune jugak..
abang: refer kat umur dye yg da 30-an tu kot..huhu..(salunye saya)

selepas dianalisis oleh ak dan maya, kami membuat keptusan tuk tdk lagi membalas msj mamat tersebut..
pehal lak mamat? xde bende len ke nk ckp..asyik2 suh belanja..aiyshhh!

so, ak pon suh la maya ni keraskan ati ckit..buang sekejap sifat belas kasihannya pada mamat n..
pe taknye, org punye la baek ati nk layan msj dye walupun x suke ngn perangai dye tu, tp last2 end up cmtu jgk..senang2 je dye mangakhiri perbualan tu dgn ayat yg membuatkan maya ni x suke dekat dye..pastu, mmg maya xde da la bls msj mamat n walaupon mamat n ade gak antar msj kat dye..tegur mcm xde pape jdi kononnye..

___________________________________________

ini kisah benar tau..tiada tokok tambah di mana2..

sy x tau la pe pndgn korg mngenai kisah di atas ni..but as for me, sy rase mamat tu mmg betul2 SENGAL!!

___________________________________________

p/s: UP : GURLZZZ

so, kpd pmpn kt luar sne, jgn mudh kesian & turutkn kehendak or permintaan laki2 mcm mamat n..dyeorg skrg da x malu nk mntk2 duet pmpn..da la x de pape hbgn..nak pulak time first date cmtu..mmg x masuk akal la..tuk pengetahuan korang, maya ni student ag, mamat tu plak da keje lme da..(keje bese2 je kot)

satu ingatan penting kat cn ialah saya nk pesan jgk la pade sume gurl2 kat luar sne, jgn la plak korg wat perangai cm mamat td..walauipon kite ni perempuan, kite ttp ade harga diri..so, jgnla murah sgt smpai mntk laki beli mcm2 tuk kite..da kawin nnti xpela kot..huhu
__________________________________________

p/s: UP : BOYZZZ

kpd sume boys kat luar sana, diharapkan anda semua dpt amik pengajaran drpd kisah di atas..jgn sesekali malukan kaum Adam dengan perangai cmtu..
be a gentleman la..bkn nk suh belanja prmpn sentiasa, tapi jgnla asyik suh prmpuan belanja je..x malu ke??

__________________________________________


p/s : UMUM

saya mintak maaf sangat2 kalau ade sesape yg terase ati dengan entri ni..x bermaksud nk memalukan or menyakitkan hati sesiapa..sekadar renungan dan pengajran semata..
kalau 'mamat' yg dimaksudkan di atas terbace entri ni, muhasabah la diri tu semula..

ok, ni jela wat mase skrg..ade mse nnti saya tulis lagi ye..
salam..

4 comments:

  1. bukan lelaki sejati~ hate it :/

    ReplyDelete
  2. I'm agree with you 100%..x suke la..

    ReplyDelete
  3. sape kah maya?? hehe.. aku knal ke? :P

    ReplyDelete
  4. asenye ko x knl la dye tu sape..huhu..let it remaind as a secret ok..hehe

    ReplyDelete