~welcome to my blog~


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, June 11, 2011

~CINTA AKU SEADANYA~

salam sume..

jiwang x tajuk entry sy kali ni?? haha..jgn salah faham ok..tu just tajuk sebuah novel hasil nukilan Murni Aqila..asenye ramai yg penah dgr or da bace dah pon novel ni..sebab novel ni dah keluar tahun lepas lagi dah..tapi saya baru je berkesempatan membacanya pada beberapa hari yang lalu..amik mase dalam 2 hari kot kalau tak silap..ni gambar muke depan novel ni..




kat sini saya nak kongsikan sikit la pasal citer ni..sebelum tu, meh kite bace pe yg tertulis dekat belakang novel ni dulu..(sebenarnye x tau nk paggil pe..lupe la..summary ke ape tah org panggil..haha)


ANDAI manusia bisa memilih, tidak mungkin ada yang mahu dilahirkan serba kekurangan, apatah lagi penuh kecelaan. Akan tetapi, mana mungkin itu terjadi. Kuasa ALLAH membataskan segalanya. Kerana itu, Syifa menerima segala ketentuan ILAHI dengan penuh redha. Dipujuknya hati setiap kali dicaci hanya kerana mempunyai tanda lahir di pipi.

Apa pun bagi Nafisah, Syifa adalah anugerah istimewa dari TUHAN dengan kelebihan tersendiri hingga dia berhajat menyunting Syifa untuk dijadikan isteri buat anaknya, Muszahri. Dan Syifa, nyata terkejut dengan keputusan Muszahri yang sudi menerimanya.

Duka dan malang datang bertimpa. Entah apa silapnya, Muszahri langsung tidak menyentuhnya selepas mereka diijabkabulkan. Luna, gadis yang memuja Muszahri pula tidak jemu-jemu cuba meruntuhkan istana cintanya. Malah kakak kandungnya sendiri, Zahra sering mencurah bicara berbisa mencacinya.

Syifa kelelahan. Kalau bahagia bukan tercipta untuknya, apalah daya. Mungkin itu sudah takdirnya... dipandang tanpa hati, mencintai tanpa dicintai.


da bace dah?? macam mane? berminat tak nak bace novel ni kalau da bace summary kat atas tu?? *eh, banyak lak tanye..huhu sebenarnye saya pon tak terbace summary tu sebelum start bace novel ni..sebabnye bukan nak kene wat keputusan tuk beli or tak ke..novel dah ade..so, bace jela..hehe..(sah2 bodek novel orang lain..hehe) kepada sesiapa yang minat bace novel sedey2 or emosi2 cmtu, sesuai sangat la kalau korang layan novel ni..sedey woo..saya daripada awal bace sampailah abis cerita ni air mata tak sempat kering kot..banyak sangat la babak yang menyentuh hati da perasaan beta ni..hehe.. tapi melalui pembacaan dan penilaian saya, saya ade sertakan beberapa komen membina di sini..meh kite bace same2.. *bajet hakim plak nk nilai2 =)


  1. seperti yang telah disuarakan oleh kakak saya, saya bersetuju bahawa isu tanda lahir di muka watak utama cerita ini seakan-akan satu isu yang telah di'hiperbola'kan..faham tak pe maksudnye? maksudnye, macam tak logik je isu tu boleh menjadi besar macam yang digambarkan dalam novel ini..itu mengikut pendapat saya sahaja..
  2. terdapat banyak babak2 dalam cerita ni tidak diolah dengan lebih terperinci..yang membuatkan pembaca rasa menjadi satu kerugian sebab penulis tidak mengembangkan idea yang sedia ade dengan lebih kembang lagi..hehe..idea dye memang superb beb..tapi tula..ade certain2 babak yang dinanti-nantikan takde..sepertinya penulis menganggap bahawa ianya telah berlaku dan pembaca telah sedia maklum mengenainya..rugi la cmtu..kalau tambah lagi perincian tu mesti lagi superb punye..hehe..
  3. ade la certain2 adegan perkara dalam novel ni macam tak berapa logik..contohnya..ade ke orang yang suke2 ati je leh cerca & maki orang lain just kerana paras rupe yang tak berapa sempurna (tanda lahir di pipi)..dekat temoat awam pon ade..mak orang pulak tu..asenye susah kot nak jumpa..sebabnye perkara itu amat memalukan diri pencerca itu sendiri..korang tak rase cmtu ke?? tak?? ok, saya sorang je kot yang rase macam tuh..huhu..

uih, sedap ke tangan kau mengomen penulisan orang ye..ala, orang bagi pendapat jela..kalau penulisnye terbace entry ni, harap maaf banyak2..bukan berniat tuk mencaci tetapi sekadar berkongsi pendapat untuk meningkatkan lagi mutu penulisan anda yang dah memang best giler tuh..hehe.. eh, lupe lak nak sampaikan pujian2 yang tuk novel ni..saje je simpan dulu tadi..hehe..jom kite bace lak pe perkara best+istimewa+menarik+wooo yang ade dalam novel ni..

  1. olahan ayat penulis amat menyentuh kalbu beb..macam yang nyatakan kat atas tu la..tak sah kalau tak mengalir air mate tau..basah bantal bucuk saya jadiknye..hahahaha *over giler..
  2. penulis banyak masukkan unsur2 keagamaan yang amat berguna untuk panduan serta peringatan kepada semua pembaca..sambil membaca sambil bermuhasabah diri la jugak..hehe..bagus tuh..terutama kepada golongan muda yang kurang kesedaran agama pada masa kini..syabas kepada penulis!
  3. terdapat unsur pengajaran yang baik untuk pembaca..contohnya, kalau kite suke sangat mengutuk takdir yang telah ditentukan Allah kepada seseorang manusia, satu hari nanti kite pasti akan menerima balasannya..kronologinye mudah aje..kalau hari ni korang kutuk2 jerawat dekat muke minah yang banyak tu, sok luse mane tau korang pon boleh terima naseb yang same macam minah tu jugak..mungkin lebih teruk daripada tu lagi..huhu..kejam giler ayat..hehe
dah bace sampai sini dah? wah, terima kasih banyak2..jangan segan pulak nak tinggalkan komen korang sume ye..so, akhir cerita, saya nak la rekomenkan kepada anda semua di sni..cariklah & bacelah novel ini..kompem korang sukeee punye..huhu.. ok la, jumpa lagi ye..salam..daaa

Tuesday, June 7, 2011

Insidious

salam sume..


tajuk post saya hari ialah Insidious..tau tak ape maksud insidious tu? emm, lupe lak nk bukak kamus tadi..hehe..


tp sebenarnye hari ni saya teringin sangat nak share dengan kawan2 semua tentang filem yang bertajuk Insidious ni..*tajuk filem rupenye..hehe


sebelum saya berceloteh tentang filem ni, meh kite tengok dulu movie trailer dia..let's take a look..



video


*sumber daripada Encik Youtube ni =)



sebenarnye saya dengan adik-beradik saya yang lain nak pergi wayang tuk tengok citer Nur Kasih The Movie..malangnye tayangan citer tu dekat East Cost Mall just available at noon je..so, kitaorg yang ber-5 ni pon terpakse la memilih cerita yang lain untuk ditonton pada masa tersebut memandangkan kami telah tibe di sana pada waktu matahari dah terbenam *beli tiket & tonton on the spot je..


but..nak dijadikan cerita kami telah sepakat untuk menonton cerita Insidious ni..*akak saya yang beria sangat sebenarnye..huhu
the result is = amazing!! 5 stars!!
nampaknye kami telah ditakdirkan untuk menonton movie yang best & seram giler cmni..hehe


cerita ni mula2 mengisarkan tentang sebuah keluarga yang hepy mappy..sepasang suami isteri bersama 3 orang anak yang baru berpindah ke sebuah rumah baru..besar rumah dye..3 tingkat la kalau campur loteng..*loteng pon kire 1 tingkat jugak ke ek??

di rumah baru mereka tula bermulanya kisah yang menyeramkan ni..anak lelaki dye yang second tibe2 jadik mcm orang yang koma..ade jelmaan mcm2 makhluk halus la..ade dengar suara yang menakutkan daripada bilik anak bongsu dye la..tibe2 penggera rumah berbunyi la..pintu rumah terbuka tibe2 la..senang kate sume yang seram2 & mendebarkan la..betul ni..tak tipu..kalau sape2 yang ade sakit jantung tu baik jangan pasang niat nak tengok movie ni..huhu

mula2 tengok mesti semua teka yang rumah tu berhantu..rupa-rupanya..jeng3..ade sebab yang lain rupenye..memang tak sangka langsung la..yang pastinya ia berkait rapat dengan kebolehan anak lelaki dye yang leh travel luar jasad *kononye roh dye jela yang travel ke alam lain..


tuk proses melawan kuasa jahat ni, dyeorang ade la panggil someone yang boleh dipercayai..katenye kenalan mak lelaki tu..rupenye memang perempuan tuh dah berpengalaman mengubati perkara yang sama yang pernah terjadi pada lelaki (ayah) tu sebelum ni..so, berjaya ke tidak perempuan & 2 orang pembantunya yang kelakar tu melawan kuasa jahat tu?? nak tahu kene la tengok sendiri..*cehhhhhhh


kalau saya cerita semua nanti tak suspen la kan?? yang pastinya ending cerita ni memang berada di luar jangkaan la..bukan ending je sebenanrnye..boleh dikatakan keseluruhan jalan cerita ini sangat sukar diramal..memang mendebarkan sangat la..


kepada semua yang berminat nak tengok movie ni, boleh la berkunjung ke pawagam2 yang berhampiran dengan anda semua ye..tak rugi tau tengok..besttttt..


apa-apapun it's up to you la kan nak tengok ke tak..tak paksa tau..huhu..just sarankan aje..kalau da tengok, boleh la share2 pendapat korang semua pulak ye..jangan lupe beritahu pulak ye..sure saya akan bace punye =)
okla, rasanya sampai sini jela celoteh saya pada kali ini..jumpa lagi di lain hari ye *bajet macam jadik host rancangan lak ye..hehe


adios..salam..